مقام معظم رهبری با بيان انتقاد از تداوم سياست كنترل جمعيت بيان داشتند: "در اوائل دهه هفتاد اجراي اين سياست بنابر مصالحي، صحيح بود اما ادامه آن در سالهاي بعد خطا بود."
امیدنیوز- فرزند کم تر زندگی بهتر شاید تنها پیام تبلیغاتی و مهم دهه 70 بود که علاوه بر مادران حتی کودکان هم با این موضوع که زندگی بهتر با فرزند کم تر است ،کنار آمده بودند تا امروز که این موضوع برای اکثریت افراد جامعه موضوعی جا افتاده است اما با توجه به یافته های مرکز آمار کاهش جمعیت زنگ خطری برای آینده کشور است .
بر اساس جديدترين يافته مركز آمار ايران از هفتمين سرشماري عمومي نفوس و مسكن ۹۰ كل كشور جمعيت ايران اسلامي به ۷۵ ميليون و ۱۴۹ هزار و ۶۶۹ نفر و نرخ رشد ميانگين ۵ ساله ۸۵-۹۰ به ۱.۲۹درصد رسيده در حالي كه اين نرخ در ميانگين دهساله ۷۵-۸۵ اين رقم ۱.۶۲درصد بوده است .
بر اساس اين آمار كاهش نرخ رشد جمعيت و نيز كاهش بعد خانوار از ۴.۰۳نفر سال ۸۵ به ۳.۵۵نفر در سال ۹۰ زنگ خطري براي آينده كشور در زمينه رشد و توسعه اقتصادي به شمار مي رود به ويژه در مورد كشوري كه قرار است بر اساس چشم انداز ۲۰ ساله در افق ۱۴۰۴ شمسي قدرت اول منطقه از نظر اقتصادي و علمي و الهام بخش براي جهان اسلام باشد و سالانه حد اقل ۸ درصد رشد اقتصادي داشته باشد.
از سوي ديگر، مدير كل دفتر آمار اطلاعاتي جمعيتي و مهاجرت سازمان ثبت احوال كشور نيز با اشاره به اينكه سرعت و شتاب كاهش جمعيت ايران در مقايسه با كشورهاي ديگر بيشتر است، مساله كاهش جمعيت جوان را تاييد كرده و گفته: بازنگري سياستهاي جمعيتي در كميسيونهاي مجلس پيگيري و بررسي مي شود.
علي اكبر محزون افزود: آمار سازمان ثبت احوال در خصوص رشد جمعيت و تعداد افراد با آمار مركز آمار يكي است و هر دو نشان از كاهش آمار جمعيت دارد.
وي با اشاره به اينكه شاخص رشد جمعيت چند سالي است كاهش پيدا كرده است، می گوید: چنانچه روند كاهش ادامه پيدا كند و با سياستهاي به موقع نتوانيم مانع از پيش روي آن شويم طي سالهاي آينده با رشد منفي جمعيت روبرو خواهيم شد.
جمعیت آینده ایران جمعیت سالمند می شود
مدير كل دفتر آمار اطلاعاتي جمعيتي و مهاجرت سازمان ثبت احوال كشور تاكيد كرد: برهمين اساس طي سالهاي آينده به سمت جمعيت سالمندي مي رويم بطوركيه عنوان شده تا سال ۱۴۱۰ با پنجره جمعيتي كه همان جمعيت سالمند است مواجه مي شويم به همين دليل بهتر است از همين حالا براي ۲۰ سال آينده برنامه ريزي و سياست گذاري مناسبي انجام شود .
وي اظهار داشت: هم اكنون يك فرصت طلايي براي پيشگيري از مشكلات دوران سالمندي است به طوري كه بتوان حداكثر استفاده از جمعيعت فعال كار كه در سن ۱۵ تا ۶۴ سال هستند را داشت و جمعيت جوان كشور را تضمين كرد.
ایران ششمین کشور پیر در آینده
به اين ترتيب به نظر مي رسد ، افزايش جمعيت پير در كشور كاملا جدي است و بنا بر آمارها ايران در حال حاضر نيز جز ۱۰ كشور است كه به سرعت به سمت كهن سالي در حال حركت است و در جايگاه ششمين كشور جهان قرار دارد كه افراد آن به سن پيري مي رسند.
به اين ترتيب اگر اوضاع به همين منوال باقي بماند، ايران در بيست سال آينده وارد فاز اول سالمندي جمعيتي خواهد شد و در ده سال آتي نيز فاز دوم سالمندي را تجربه خواهد كر د
به گزارش امید، تداوم سياست كنترل جمعيت و شعار معروف نهادينه شده در سال هاي دولت كارگزاران كه "دو بچه كافي است"، اين روز ها بعد از اظهار نگراني مقام معظم رهبري نسبت به كاهش جمعيت جوان كشور ، مورد انتقاد قرارگرفته است.
مقام معظم رهبری با بيان انتقاد از تداوم سياست كنترل جمعيت بيان داشتند: "در اوائل دهه هفتاد اجراي اين سياست بنابر مصالحي، صحيح بود اما ادامه آن در سالهاي بعد خطا بود."
متن ابلاغیه امام خامنهای به رؤسای قوای سهگانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بهشرح زیر است:
بسم اللّه الرّحمن الرّحیم
با عنایت به اهمیت مقوله جمعیت در اقتدار ملی؛ و با توجه به پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور بهعنوان یک فرصت و امتیاز؛ و در جهت جبران کاهش نرخ رشد جمعیت و نرخ باروری در سالهای گذشته، سیاستهای کلی جمعیت ابلاغ میگردد.
با در نظر داشتن نقش ایجابی عامل جمعیت در پیشرفت کشور، لازم است برنامهریزیهای جامع برای رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور متناسب با سیاستهای جمعیتی انجام گیرد.
همچنین ضروری است با هماهنگی و تقسیم کار بین ارکان نظام و دستگاههای ذیربط در این زمینه، اقدامات لازم با دقت، سرعت و قوت صورت گیرد و نتایج رصد مستمر اجرای سیاستها گزارش شود.
«سیاستهای کلی جمعیت»
1 ــ ارتقای پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت با افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی
2 ــ رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، کاهش سن ازدواج و حمایت از زوجهای جوان و توانمندسازی آنان در تأمین هزینههای زندگی و تربیت نسل صالح و کارآمد
3 ــ اختصاص تسهیلات مناسب برای مادران بهویژه در دوره بارداری و شیردهی و پوشش بیمهای هزینههای زایمان و درمان ناباروری مردان و زنان و تقویت نهادها و مؤسسات حمایتی ذیربط
4 ــ تحکیم بنیان و پایداری خانواده با اصلاح و تکمیل آموزشهای عمومی درباره اصالت کانون خانواده و فرزند پروری و با تأکید بر آموزش مهارتهای زندگی و ارتباطی و ارائه خدمات مشاورهای بر مبنای فرهنگ و ارزشهای اسلامی ــ ایرانی و توسعه و تقویت نظام تأمین اجتماعی، خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبتهای پزشکی در جهت سلامت باروری و فرزندآوری
5 ــ ترویج و نهادینهسازی سبک زندگی اسلامی ــ ایرانی و مقابله با ابعاد نامطلوب سبک زندگی غربی
6 ــ ارتقای امید به زندگی، تأمین سلامت و تغذیه سالم جمعیت و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، بهویژه اعتیاد، سوانح، آلودگیهای زیست محیطی و بیماریها
7 ــ فرهنگسازی برای احترام و تکریم سالمندان و ایجاد شرایط لازم برای تأمین سلامت و نگهداری آنان در خانواده و پیشبینی سازوکار لازم برای بهرهمندی از تجارب و توانمندیهای سالمندان در عرصههای مناسب
8 ــ توانمندسازی جمعیت در سن کار با فرهنگ سازی و اصلاح، تقویت و سازگار کردن نظامات تربیتی و آموزشهای عمومی، کارآفرینی، فنی ــ حرفهای و تخصصی با نیازهای جامعه و استعدادها و علایق آنان در جهت ایجاد اشتغال مؤثر و مولّد
9 ــ بازتوزیع فضایی و جغرافیایی جمعیت، متناسب با ظرفیت زیستی با تأکید بر تأمین آب با هدف توزیع متعادل و کاهش فشار جمعیتی
10 ــ حفظ و جذب جمعیت در روستاها و مناطق مرزی و کمتراکم و ایجاد مراکز جدید جمعیتی بهویژه در جزایر و سواحل خلیج فارس و دریای عمان از طریق توسعه شبکههای زیربنایی، حمایت و تشویق سرمایهگذاری و ایجاد فضای کسب و کار با درآمد کافی
11 ــ مدیریت مهاجرت به داخل و خارج هماهنگ با سیاستهای کلی جمعیت با تدوین و اجرای سازوکارهای مناسب
12 ــ تشویق ایرانیان خارج از کشور برای حضور و سرمایه گذاری، و بهرهگیری از ظرفیتها و تواناییهای آنان
13- تقویت مؤلفههای هویتبخش ملی (ایرانی، اسلامی، انقلابی) و ارتقای وفاق و همگرایی اجتماعی در پهنه سرزمینی بهویژه میان مرزنشینان و ایرانیان خارج از کشور
14 ــ رصد مستمر سیاستهای جمعیتی در ابعاد کمّی و کیفی با ایجاد سازوکار مناسب و تدوین شاخصهای بومی توسعه انسانی و انجام پژوهشهای جمعیتی و توسعه انسانی.د.
طرح افزایش جمعیت و تعالی خانواده در حال حاضر در کمیسیون اجتماعی مجلس در دست بررسی است
این گزارش حاکیست،مخبر کمیسیون اجتماعی مجلس از ایجاد تغییرات در طرح افزایش جمعیت و تعالی خانواده براساس سیاستهای ابلاغی از سوی رهبر انقلاب خبر داده و میگوید:
این سیاستها از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد و از این پس باید از سوی کمیسیون های مختلف مجلس طرح های مربوط به افزایش جمعیت بررسی و با این سیاست های کلی جمعیت تطبیق داده شود و چنانچه هر یک از طرحها نیاز به تغییرات داشت بلافاصله اقدام شود.
وی تایید کرد: در صورتیکه طرح افزایش جمعیت و تعالی خانواده نیاز به افزایش و یا کاهش در برخی از بندها داشت این موارد مورد نظر به آن اضافه می شوند و در غیر این صورت به تصویب خواهند رسید.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به اینکه سیاستهای کلی جمعیت شاخص و نقشه راه هستند گفت: این سیاستها در ابتدا اجرایی نمیشود اما به دلیل اینکه سیاست های کلی جمعیت شاخص و نقشه راه هستند برای تدوین سیاستگذاری و برنامه ریزیهای خاص در خصوص افزایش جمعیت از آنها استفاده می شود و بر همین اساس است که افق و اسناد بالادستی با ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت مشخص شده است.
سعیدی با اشاره به اینکه طرح افزایش جمعیت و تعالی خانواده در حال حاضر در کمیسیون اجتماعی مجلس در دست بررسی است تاکید کرد: این طرح پس از بررسی در کمیسیون های مختلف در دستور کار کارگروه کمیسیون اجتماعی قرار گرفته و با توجه به مفاد سیاست های کلی ابلاغی قطعا تغییراتی در آن انجام خواهد شد.
وی اظهار داشت: در سیاستهای کلی جمعیت مواردی مانند تحکیم بنیان و پایداری خانواده و تکمیل آموزش های عمومی درباره اصالت کانون خانواده و فرزند پروری، رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده و افزایش فرزند، توانمندسازی جمعیت در سن کار با فرهنگ سازی و اصلاح، مدیریت مهاجرت به داخل و خارج هماهنگ با سیاستهای کلی جمعیت، حفظ و جذب جمعیت در روستاها و مناطق مرزی و کم تراکم و همچنین ایجاد مراکز جدید جمعیتی بویژه در جزایر و سواحل خلیج فارس و دریای عمان و... مورد تاکید قرار گرفته است که براساس این سیاستها باید برنامه ریزی های لازم از سوی دستگاههای مرتبط انجام شود.
به گفته وی، اولین اقدام پس از ابلاغ سیاستهای کلی مربوط به مجلس است که باید طرحهای افزایش جمعیت را با سیاستهای کلی جمعیت تطبیق داد
ما امیدواریم که قوای سه گانه سیاست های افزایش جمعیت را اجرایی و شرایط آسان را در راستای این ساست ها برای خانواده ها فراهم کنند
نظرات شما عزیزان:
لینک ثابت
امتیاز : | نتیجه : |
این نظر توسط [Comment_Author] در تاریخ [Comment_Date] و [Comment_Time] دقیقه ارسال شده است | |||
[Comment_Gavator] |
[Comment_Content] |
[Comment_Page] |